Portal Środa - 20 lutego 2019 Anety, Lehca, Leona      "Szczęście człowieka na ziemi zaczyna się dlań wtedy, gdy zapominając o sobie zaczyna żyć dla bliźnich". Mikołaj Gogol
Szukaj     Szukaj wg branż Dodaj wpis
Menu
2019-01-19 Unijny system bezpieczeństwa żywności nie działa

Unijny system bezpieczeństwa żywności nie działa – alarmuje Europejski Trybunał Obrachunkowy. Poza kontrolą pozostają obecnie wszelkie przemysłowe dodatki do żywności. Winne nie są przepisy, ale brak ich wdrażania.


Choć bezpieczeństwo żywności jest jednym z priorytetów Unii Europejskiej, to system prawny je gwarantujący nie spełnia swych zadań – mówi Janusz Wojciechowski, audytor w Europejskim Trybunale Obrachunkowym.



– UE ma dobry model bezpieczeństwa żywności, tylko że ten model coraz gorzej działa. Ten system kontroli bezpieczeństwa żywności jest przeciążony i ma coraz więcej cech niewydolności – tłumaczy Janusz Wojciechowski 



Dotyczy to wszystkich krajów wspólnoty, w tym także Polski. To Komisja Europejska ustala normy z zakresu substancji dodawanych do żywności, ale ich wdrażaniem i kontrola zajmują się już poszczególne kraje. Regulacjami objętych jest obecnie ponad 8 tys. takich substancji.


Zabezpieczenia przed pozostałościami pestycydów leków weterynaryjnych w żywności są skuteczne. Niestety, nie można tego powiedzieć o przemysłowych dodatkach do żywności.



– Różnego rodzaju ulepszacze, dodatki do żywności, substancje aromatyzujące, środki smakowe enzymy spożywcze są praktycznie niekontrolowane – przyznaje Janusz Wojciechowski.



Kontrolerzy ETO stwierdzili także zaległości w pracach Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności związanych z substancjami chemicznymi.


TV Trwam News/RIRM


Źródło: radiomaryja.pl, 19





mj


Aktualności
ARCHIWUM
© Wszelkie prawa zastrzeżone - INTERAKTYWNA POLSKA
Webmaster: IA Telekom