Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Lokale gastronomiczne pod lupą Inspekcji Handlowej

Treść

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przeprowadził kontrolę w lokalach gastronomicznych w miejscowościach chętnie odwiedzanych przez turystów. Wyniki pokazały częste nieprawidłowości.

Inspekcja Handlowa wzięła pod lupę lokale gastronomiczne w 13 województwach.

– Inspekcja zwróciła szczególną uwagę na prawidłowość eksponowania cen produktów, rzetelność obsługi konsumentów i przekazanie im informacji oraz legalność prowadzenia działalności gospodarczej – tłumaczy Tomasz Chróstny, prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Do tej pory skontrolowano 58 lokali gastronomicznych. To m.in. bary, pizzerie, restauracje, karczmy i stacje paliw. Nieprawidłowości stwierdzono w ponad połowie z nich.

– W części z nich obsługa zaniżała pojemność napojów alkoholowych oraz wagę oferowanych potraw. Zdarzało się, że składniki przygotowanych dań różniły się od tych wymienionych w menu. Niekiedy konsumenci otrzymywali rachunek z doliczoną ceną opakowania, którego w ostateczności nie dostawali – wylicza Tomasz Chróstny.

To nie wszystko. Prezes UOKiK zwraca uwagę, że w niektórych miejscach nie podawano cen sprzedawanych produktów lub ilości produktu, którego cena dotyczyła.

– Dwóch przedsiębiorców nie zgłosiło informacji o prowadzeniu gastronomicznej działalności gospodarczej. W przypadku sprzedaży alkoholu 5 na 35 lokali nie umieściło wymaganej etykiety o szkodliwości spożywania alkoholu – mówi  prezes UOKiK.

W wyniku kontroli Inspekcja nałożyła 14 mandatów karnych, 2 pouczenia oraz skierowała 6 wniosków do sądu o ukaranie przedsiębiorców. Wszczęto również 11 postępowań administracyjnych.

TV Trwam News

Żródło: radiomaryja.pl, 11

Autor: mj